vasárnap, február 26, 2006

Influenza, bulvárhalál

Na. Most influenzaügyben fogok... nem frankót mondani, csak rámutatni arra, hogy az egyoldalú, úgynevezett Möbius-érme a valóságban kurvára ritka. Visszaolvastam az archívumot, és rájöttem, hogy az index.hu-n nem csak az értékelhető újságíró, hanem az értékelhető glosszaíró is hiánycikk. Az a kevés, aki van, na, miattuk olvasom még azt a szennyet, meg mert kábé bemértem már mostanra, mikor érdemes külföldi forrásokat is keresni egy általuk leközölt hírrel kapcsolatban. (Belpolitikával művelt ember elvből nem érintkezik.)

Itt van tehát a sirám. Hogy a hivatal mekkora egy suttyó. Hogy az ÁNTSZ nem gyorsítja a törzskönyvezési eljárást a H5N1-gyel kapcsolatban. Na, kérem. Tetszik tudni, mivel jár ez? Mert szerintem kísérletezéssel. Amennyire nagyhirtelen utána tudtam olvasni, temérdek, mindenféle eljárásrendekben és módszertanokban fixen leírt kísérletekkel. Állatokon, majd egy későbbi fázisban embereken is. Egyiket sem tanácsos siettetni. Sem a számukat csökkenteni, sem a vizsgált időszakot összehúzni. Emlékezzünk talán vissza a hormonkészítményes botrányokra, meg a nagy gyógyszergyár-perekre. A tisztelt - lófaszt - cikkíró valószínűleg valószínűleg ugyanilyen hangosan csapkodná az asztalt, ha a kötelezően adagolt, netán opcionálisan választható oltóanyagnak nem várt mellékhatásai lennének. Ugye? Ugye? Vagy én nem látom jól a dolgokat?

Kedves glosszaíró. A búza tudomásom szerint nem nő gyorsabban attól, hogy te éhes vagy, a baktériumkultúra sem tenyészik le neked hamarabb attól, hogy neked taknyod a nyáladdal összefolyik, és a fehér egér sem dobálja neked a molekuláris szintű kivételt attól, hogy egy általad ismeretlen hatású készítményre szerinted neked mihamarabb szükséged van. (Láthatólag ugyanis azt sem tudod, hogy a H5N1 elleni oltás mire jó és mire nem. Bár persze tőled ezt túlzás is lenne elvárni, hiszen te csak írsz róla, nem pedig értesz hozzá.)

Na, mindegy. Majd valaki, aki nálam többet olvasott a témában, kijavít, de tartok tőle, hogy a kedves -pr- illetőségű izének hirtelen eldurrant a bulvármirigye, azért bírta gépre verni a... véleményét.

Amelyhez, természetesen, joga van. Igaz is, hol egy követség?

Nincsenek megjegyzések: