hétfő, november 28, 2005

Nagybetűs

Nagybetűs

Még szokom a gondolatot, hogy milyen is lehet, amikor Nagy vagyok meg Híres, és az Emberek, meg a Közönség - amely szerencsés esetben egy és ugyanaz - várja, amit gépbe méltóztatunk verni a Szerzőtárssal. És lelkendezik afölött, amit a mi Kiváló Rajzolónk kihoz belőle.

Más kérdés, persze, hogy a jelenséget illik helyén kezelni. Mert.

A Közönség létszáma jelenleg közelíti a húsz főt. Az általam adott autogramok száma egészen pontosan öt, lapzártakor. A piac eddig reménytelenül ki volt tikkadva, ami a magyar nyelvű, nem újrafeldolgozott alkotásokat illeti. Ezért olyasmit is megbocsátanak a T. Szerzőnek, amit egy tőrőlmetszett amerikai, japán, francia képregénynek már nem néznének el. Emellé jön az, hogy nagyon homályos az a határvonal, ami elválasztja az egészséges alkotói önbizalmat a szemellenzős, agyatlan kárálástól - ez már több helyütt kiderült, pár mészárlást díszpáholyból, sőt esetenként a porondról volt alkalmam végignézni - és az egyetlen mérőszám, amely valamelyest orientálhat a kérdésben, az a siker, vagyis a fogyás. Mármint a cucc fogyása, nem az enyém. Bennem minden anyag jó helyen van. (Van egy darab anyag, ami gyanúsnak tűnik, hogy mégsincs egészen jó helyen, de ezt majd jövő héten kideríttetem.)

Más.

A kanadai hatóságoknak a következőt szeretném ezúton is üzenni.

1. Ha azt mondom, turista vagyok, az azért van, mert turista vagyok. Nem illegális bevándorló, és nem is kallódó robbanószer-aktivátor.
1. a) Illegális munkavállalóként felesleges lenne egész Kanadáig mennem, amikor jelen pillanatban tökéletesen legálisan, bejelentve, társadalombiztosítási anyámkínják befizetése mellett vagyok jogosult dolgozni az Egyesült Királyság területén, ami közelebb van, így könnyebb fülem-farkam behúzva hazarohanni, ha a dolog nem sikerül, másrészt pedig a kanadai munkahelyekkel legalábbis versenyképes életszínvonalat garantál.
1. b) Ugyanezzel az erővel bármelyik, elnyomott muszlimokat tartalmazó ország területén állomásozó csapatokért történő fakultatív "bosszúállást" a MÁV, és a hozzá fizikailag kapcsolódó nemzeti vasúttársaságok szolgáltatásainak igénybe vételével is képes lennék megvalósítani - már ha az igyekvő nemzeti titkosszolgák idejekorán le nem kapcsolnak, vagy el nem üt egy nindzsaruhás villamos. És még a jet lag miatt sem kéne aggódjak. Tehát nem, nemzetbiztonsági szempontból maximum a szóvicceim jelentenek kockázatot, de a Magyar Köztársaság is megvan még, holott itt anyanyelvi szinten értik, amit beszélek. (Kivéve, ha hivatalba megyek. Ott nem beszélni magyar. Ott beszélni büró.) Mindegy, tessék leellenőrizni, örülünk.

2. Azt megértem még, csak-csak, hogy kell nektek az információ arról, hogy én hol dolgozom, kinek a kije vagyok (Ady Endre most hogy rábaszna), mert ha netán mégis elkezdek emberkedni arrafelé, amúgy szervezetten, vagy az általam megjelölt izék valamelyik tagja, ismerőse teszi ugyanezt, akkor az információbázis az jó, hasznos és szeressük. Azt is megértem valahogy, hogy ha azt kérdezitek tőlem, mennyit keresek. Igen, elárulom, az ottani átlagfizetéshez képest keveset, de ezt eddig is tudtátok, nem? Ezzel az erővel tényleg csak a helyi dikta-, nómenkla-, mecena-, és egyéb -túrák tagjai nyerhetnének belépést, függetlenül attól, hogy a repülőjegyre futja-e. Na de az, hogy már arra is kíváncsiak vagytok, hogy a jövő évre tervezett utazásomra lesz-e elég szabadnapom, mielőtt még egyáltalán belépnék, az downright baromság. Az meg, hogy ezt a munkáltatómnak igazolnia kell, különösen. (Majd elmegyek betegállományba, ha valami csoda folytán az idei 28, a jövő évi 30 szabadnapom mind elfogyna február közepéig.)

3. Az adatlapjaitokat legalább háromféleképpen tudnám kitölteni, de feltételezem, hogy csak egy helyes kombináció van. Tanácsadóként természetesen hajlandó és képes lennék meghatározni, hogy hol vannak azok a pontok, ahol formai hibát követhet el a kérelmező a hiányos, nem egyértelmű meghatározások miatt, de fennáll annak a lehetősége, hogy
3. a) ezt szándékosan hagytátok benne
3. b) nem akartok nekem fizetni ezért, hiába az a melóm, ami.

4. Pontos útitervet adjon le nektek az, akinek hat anyja van. Úgyértem, én lenni tényleg turista, és nincsenek váratlan fordulatok a gondolataimban, de ha a vendéglátói baráti kör kitalálja, hogy a hetedik napon pihenés helyett mondjuk nézzük meg a Niagarát, akkor slattyogjak szépen el a kanadai magyar nagykövetségre, és adjak le egy módosító űrlapot? Legalább azt írtátok volna le, hogy "in an indicative manner", vagy valami.

Egyéb egyelőre nincs. Eddig csak jó anyám adatlapját töltöttük ki, az enyém még lurkol a táskámban, mert nincs kedvem előszedni, hogy kitöltsem. De ez iszonyú lesz, én már most látom, minden tekintetben.

2 megjegyzés:

magamura írta...

Fogyás...

...az milyen kínos lenne, hogyha egy ingyenes kiadvány a nyakunkon maradna...

Srakker írta...

...ezt inkább ne is képzeljük el.