csütörtök, november 03, 2005

Tipp

Hát én elsőre azt mondanám, hogy ezeket a néven nem nevezett helyszíneket érdemesebb először a volt Szovjetunió területén keresni. Oroszország, Ukrajna, a különböző ex-szovjet -isztánok...

1. A ex-keleti blokkot alkotó ex-csatlósállamokban mostanra már lement legalább egy - úgymond - szabad és demokratikus választás, ami kormányváltással járt. Ha máskor nem, akkor garantáltan kiszivárog valami, ami gyanúra ad okot.

2. Akkora jogosultságokkal, amivel annak idején a különböző szovjet titkosszolgálati bandák bírtak, nem volt nehéz összerittyenteni egy fekete autóra valót, amivel nyugodtan el lehetett fuvarozni valami rettenetes helyre az államellenes szervezkedőt. Olyan helyekre is, ahol nem névleg baráti, valójában persze befenyített, és mindenről tudni akaró lokál pártfunkcionáriusok a kinevezett urak.

3. Egy ilyen üzem működtetése folyamatos veszély a hatalmon lévő kormányok számára. Ha tudomást vesznek róla, azért, ha tudatlanságot színlelnek botrány esetén, akkor meg azért. Ezt olyan helyeken szokás megjátszani, ahol a kriptodiktatorikus vezetés első gondolata valamiféle zavargás esetén, hogy a tömegbe lövet. A második, hogy esetleg nem éles lőszerrel, hanem könnygázzal meg gumilövedékkel. (Üzbegisztán? Kirgizisztán?)

4. Ha nem belföldi erő buktatja ki egy ilyen komplexum létét, akkor lesz, aki megteszi külföldről. Persze, zsarolni még mindig jobb egy ilyen infóval, hiszen azt huzamosabb ideig lehet, mint egy adott kormányra meg országimázsra ráborítani a rakott asztalt. Meg jövedelmezőbb is.

5. A sajtóval történő lefedettség a nyugatibb ex-vörös országoknál magasabb. Ha egy helyen kibukik, hogy lehet - és miért ne bukna, hiszen huszonéves hősjelöltekből azért akad a szakmában -, akkor az a botrány kellemetlen kérdéseket vet fel a hasonlóképpen demokratizált államokban is, és még a mobiltelefonokból is dühöngő újságírók fognak lógni. (Remélem.)

No, napi külpol okosmegmondásomnak véget vetek. A franciák szokás szerint zavarognak a lábjegyzetben, a különbség csak az, hogy most rendezetlenül. (Ez meg engem most nem érdekel.)

Nincsenek megjegyzések: