hétfő, október 27, 2003

Kedves hölgyek és urak, HÍR.

Nem pihentem ki magam. Kezdődött az egész egy szerda estével, amikor Wazowski, Vilmos atya és ultramegatáp házigazdánk, Bright gengszter részvételével vidám alkoholizálásba mélyedtünk. Kösz még egyszer, Bright, zseni vagy. (A gin a barátom, nem engedem senkinek. Kész.) A részletekről pedig ügynökhöz méltatlan diszkrécióval hallgatok.

***

Aztán folytatódott egy péntek estével, amikor is meséltem, ügynökeink (Rejtő-hős, Paszulykaró, Faarc és Mr. Amicar) éppen az Aliens című film forgatásán próbálják megmenteni a világot. Igen, a boldog '80-as évek. Főszerepben egy zsilipkapu, amelynek az átvitt értelemben túloldalán már gyülekezik az Apokalipszis néhány tucat gyalogosa, hogy elözönölje a forgatási helyszínt jól, és a kamerák kereszttüzében karajra bontsák hős technokrata ügynökeinket, valamint a stábot. Az ügynökök egyelőre 1:1-re hozzák a meccset, egy civil halott, cserébe halálra pörköltek egy Berci-osztályú élient.

"Put on your mirrorshades, straighten that black tie and get your BFG* ready. It's time to go to work."

Már indul a fúrás-faragás a partin belül, a tülekedés a Felsőbb Szintek elismeréséért, és ami az igazán humoros, ezért nekem, mint mesélőnek, nem kellett tennem semmit. Ez tényleg bele lenne oltva az emberekbe? Szociológiai kísérletemről most ennyit.

***

Aztán jött a szombat este. Találkoztam a Közönséggel, azokkal az emberekkel, akiknél bértollnoki pályafutásom produktumai landolnak jól jövedelmezőn, ugye. Hát, ez szörnyű. Ez borzalom. Ez állatkert. Ez kupleráj. Azt mondják, ezen mindenki átesik előbb-utóbb. Tán jobb lett volna, ha hülyén halok meg - most lehet, hogy többet kéne kérnem egy-egy művemért; de persze nem kérek, mert nem kapok. Nem akarom dehonesztáló jelzőkkel illetni azokat az embereket, akikből élek, mert ez gusztustalan sznob hozzállás lenne, mindamellett kontraproduktív, de. Azt hiszem, mindannyiunknak jobb lesz, ha a személyes kontaktust minimumra szorítjuk a közeljövőben.

*BFG: Any hand-held weaponry device capable of unleashing incredible force - in other words, a "Big Fucking Gun.

Nincsenek megjegyzések: